Petronela Moens (1762-1843)

 

Petronella Moens werd geboren op 16 november 1762 in Kubaard in Friesland als dochter van dominee Petrus Moens en Maria Ly[c]klama a Nijeholt. Toen Petronella twee jaar was verhuisde de familie naar Aardenburg in Zeeuws Vlaanderen, waar ze opgroeide. In 1766, Petronella was 4 jaar, overleed haar moeder in het kraambed en kreeg Petronella scharlakenkoorts en kinderpokken. Ze overleefde, maar bleef als gevolg van de ziekte zo goed als blind. Voor het verkrijgen van informatie was ze afhankelijk van haar familie en vrienden.

Petronella Moens schreef gedichten en romans, en publiceerde over allerlei politieke, godsdienstige en opvoedkundige onderwerpen. Samen met haar vriendin Adriana van Overstraten nam ze deel aan de bijeenkomsten van literaire en wetenschappelijke genootschappen en rederijkerskamers. Ze kende letterkundigen als Betje Wolf en Aagje Deken, Willem Bilderdijk en Hendrik Tollens. Petronella Moens overleed op 3 januari 1843 in Utrecht.

Ans J. Veltman-van den Bos schreef een cultuurhistorisch proefschrift over Moens. In 2001 verscheen in de Amazone reeks van de Universiteit van Amsterdam de roman "Aardenburg of de onbekende volksplanting in Zuid-Amerika."

(Bron: www.petronella-moens.nl)