Persoonlijke verhalen en biografieƫn

beavisserBea Visser
Dove prinses. September 2009, 180 pagina's
Bestellen via: www.Petrapen.nl 

Het levensverhaal van een dove Nederlandse vrouw in de 20e eeuw. Bea werd geboren in een tijd waarin gebarentaal op de dovenscholen een verboden taal was. Hoewel er niet al te ver van haar ouderlijk huis een dovenschool in Groningen was, moest ze op haar derde, omdat ze uit een gereformeerd nest kwam, naar de christelijke dovenschool Effatha in Voorburg. Ze werd daar in de lessen met klem 'oraal' onderwezen, maar op het internaat en in de pauzes gebruikte ze met haar medeleerlingen gebarentaal. Tegen alle adviezen en verwachtingen in lukte het Bea daarna op te klimmen tot gemeenteambtenaar bij de gemeente Den Haag.

Naast haar gewone werk werd Bea bijzonder actief in de ontwakende dovenbeweging in de jaren '60, '70, '80 en '90 van de vorige eeuw. Zij was de eerste die in die jaren gebarentaallessen ging geven aan, vaak wanhopige, ouders van dove kinderen. Mede door haar initiatieven op dit gebied kon Effatha niet anders dan het verbod op gebarentaal opheffen.
Bea was ook de eerste dove vrouw in Nederland die openlijk uitkwam voor haar homoseksualiteit. Ze gaf de aanzet tot de oprichting van het Roze Gebaar en bevrijdde daarmee een grote groep dove homoseksuelen uit een toestand van eenzaamheid en isolatie.

Zie ook: http://www.petrapen.nl/petrapen4.html